[HOME]

ČETVRTI MEĐUNARODNI UMETNIČKI KAMP
3 - 16. AVGUST 2005.
KOSJERIĆ

 

[ O NAMA ]
[ O KOSJERICU ]
[ PROJEKTI ]
[ LINKOVI ]
[ FAJLOVI ]
[ KONTAKT ]

ČETVRTI MEĐUNARODNI UMETNIČKI KAMP 2005.

 

Četvrti međunarodni umetnički kamp-Kosjerić je održan od 3-16. avgusta 2005. godine u Kosjeriću i bio je zasnovan na 4 radionice u kojima su učesnici u prostoru Tehnicke skole izučavali i vežbali elemente 4 umetnosti: filmske, vizuelne, muzičke i pozorišne, u toku 10 radnih dana. Pored toga održan je niz slobodnih aktivnosti u toku preostala dva dana (npr. «Internacionalno veče», «Sportske igre»...) gde se postizala integracija grupe uz razmenu kultura.Kamp je organizovan od strane UG K-Town Group uz podršku  SO Kosjerić, Centra za mir i razvoj demokratije, Mladih istraživača Srbije, Akademije umetnosti BK, USAID (IRD), Tehnicke skole i medijsko sponzorstvo Radio Kosjerića. Logističku pozadinu u realizaciji kampa dalo je 20 volontera K-Town Group.

U okviru filmske radionice 12 učesnika je, podeljeno u 4 tročlane ekipe (reditelj, snimatelj i montažer), snimilo 4 dokumentarna kratkometražna filma sa temama iz Kosjerića. Filmovi su prikazani 14. avgusta u Kosjeriću i 15.avgusta u Beogradu. Istovremeno, učesnici filmske radionice snimali su i ostale aktivnosti kampa, na osnovu čega će se izmontirati film o kampu. Montaža je planirana do kraja godine. U okviru slobodnog vremena, filmski kamp je emitovao ispitne filmove studenata-učesnika.Radionica vizuelne umetnosti oslikala je 2 murala-jedan na zidu Tehničke škole i jedan na zidu OŠ Jordan Đukanović u selu Varda.Pored toga, učesnici su pripremili niz javnih programa sa izrazitim ciljem interakcije sa publikom: specijalne radio emisije na Radio Kosjeriću, ulični spektakl, maskembal i akcija sađenja «Drveta želja» za decu, «Jamming with Kosjerić», i izložbe «Welcome to avlija» i «Welcome to art cafe».Muzička radionica, od 11 članova, iskomponovala je 13 kompozicija sa folklornim elementima različitih zemalja, uokvirenim u zajednički aranžman sa neobičnim i vrlo interesantnim sastavom instrumenata, koji su činili tradicionalni instrumenti iz raznih krajeva sveta - bugarske gajde, dvojnice i kaval, peruanski duvački instrument kena, zapadno - afrički bubnjevi djembe, dundun i kalabas, kao i savremeni instrumenti - saksofon, truba, klavir, kontrabas,konge, gitara, violina, usna harmonika i električna bas gitara. Originalni tekstovi pesama pevani su na japanskom, danskom, francuskom, engleskom, portugalskom i srpskom jeziku. Pored toga, iskomponovana je muzika za 3dokumentarna filma filmske radionice, a čitav muzički sadržaj predstavljen je publici u Kosjeriću 14. avgusta, i u Beogradu 15. avgusta.

Dečja pozorišna radionica pripremila je dečju lutkarsku predstavu «Knjiga o džungli», načinila 12 lutaka i 2 kostima i izvela predstavu publici u Kosjeriću, 15. avgusta. Uloge u predstavi uzelo je 14 dece iz Kosjerića uzrasta od 8-13 godina.
       
Glavni program kampa (filmovi, izložbe, koncert, predstava) izveden je 14. avgusta u prostorijama Narodne biblioteke u Kosjeriću, i 15. avgusta u prostorijama UP Cvijeta Zuzorić u Beogradu.U vremenu slobodnih aktivnosti za sve učesnike organizovana je i ekskurzija na Zlatibor (kusturičin grad, izložba slikarke Jelene Tijanić u selu Šljivovica i etno selo Sirogojno na Zlatiboru).Zahvaljujemo svim saradnicima na svesrdnoj pomoći, a posebno nesebičnim i predusretljivim građanima Kosjerića.

Napisala: Tanja Bjelanović

» Spisak svih projekata