[HOME]

PETI MEĐUNARODNI UMETNIČKI KAMP
2-15. avgusta 2006.
KOSJERIĆ

 

[ O NAMA ]
[ O KOSJERICU ]
[ PROJEKTI ]
[ LINKOVI ]
[ FAJLOVI ]
[ KONTAKT ]

PETI MEĐUNARODNI UMETNIČKI KAMP

 

Peti međunarodni umetnički kamp-Kosjerić, održan je od 2-15. avgusta 2006. u Kosjeriću i  sastojao se iz 5 umetničkih  radionica (artinterakt, zidno slikarstvo, muzička, kreativno pisanje i dečja), javnih prikazivanja programa i slobodnih aktivnosti. U aktivnosti je bilo uključeno 100 učesnika i to 26 stanih učesnika iz 14 zemlja (Španija, Južna Koreja, Velika Britanija, Francuska, Danska, Holandija, Italija, Finska, Mađarska, Poljska, Kanada, Belgija, Turska i Malta), 24 domaća učesnika i 50 dece iz Kosjerića.

Artinterakt radionica je radila u holu doma kulture i brojala je 14 učesnika iz 8 zemalja. Za vreme kampa ova radionica je organizovala dva predavanja na teme «Elementi i principi vizuelne i interaktivne umetnosti» i «Automatsko kreativno crtanje». Takođe, učesnici ove radionice su organizovali dva ulična performansa, dnevni koji je bio namenjen prvenstveno deci koji je uključivao maskembal, crtanje na ulici, mali teatar i školu žongliranja i večernji koji se sastojao od instalacija, video radova, interaktivne umetnosti uključujući građane i experimentalnog teatra. Nekoliko umetnika iz ove radionice kreiralo je scenografiju za dečju predstavu. Završni program prezentovan je 14. avgusta u turskom hanu u Kosjeriću. Na istom su prikazane video instalacije, crteži/grafike, instalacije, organizovan interaktivni performans sa bojama u kome su i građani učestvovali.

Muzička radionica je radila u bioskopskoj Sali u Kosjeriću i brojala je 15 učesnika iz 6 zemalja. Učesnici su iskomponovali 15 kompozicija sa zvukovnim elementima iz različitih nacija, koje je prezentovala publici u Kosjeriću 14. avgusta, i u Beogradu 15. avgusta.

Radionica zidnog slikarstva je brojala 9 učesnika iz 6 zemalja. Oni su oslikali mural na stepenicama koje se nalaze na glavnoj ulici i tako ulepšali grad.

Radionica kreativnog pisanja je u svom radu koristila multidisciplinarno predstavljanje poezije kroz skečeve, video radove, umetničke instalacije, razglednice. Organizovano je veče poezije, štampane brošure sa utiscima o Kosjeriću koje su kroz stihove objašnjavale impresije učesnika o samom gradu, štampane razglednice o Kosjeriću, zbirka poezije koja je nastala na kampu. U radionici je učestvovalo 12 učesnika iz 6 zemalja.

Dečja pozorišna radionica pripremila je dečju lutkarsku predstavu «Mačke u visokom društvu», načinila 16 lutaka i 2 kostima i izvela predstavu publici u Kosjeriću, 14. avgusta. Uloge u predstavi uzelo je 18 dece uzrasta od 8-13 godina, a još 32 dece učilo se izradi lutaka i učestvovalo u ostalim programima-dečji maskembal. Ukupno je u dečjoj radionici učestvovalo 50 dece.

Pored ovoga, učesnici kampa su imali prilike da posete Potpećku pećinu, crkvu Sv. Ahilija u Arilju kao i da ručaju u seoskom domaćinstvu u selu Skakavci pored Kosjerića.

Glavni program kampa (filmovi, izložbe, koncert, predstava) izveden je 14. avgusta u prostorijama Narodne biblioteke u Kosjeriću, gradskim stepenicama i turskom hanu i 15. avgusta u prostorijama Gradske biblioteke u Beogradu. Procenjuje se da je glavne programe kampa videlo oko 500 posetilaca, dok je ukupan broj posetilaca svih programa tokom kampa oko 1.000 ljudi.

 

 

 

» Spisak svih projekata