[HOME]

ŠESTI MEĐUNARODNI
UMETNIČKI KAMP
2-17. avgusta 2007.
KOSJERIĆ

 

[ O NAMA ]
[ O KOSJERICU ]
[ PROJEKTI ]
[ LINKOVI ]
[ FAJLOVI ]
[ KONTAKT ]

ŠESTI MEĐUNARODNI UMETNIČKI KAMP

6. međunarodni umetnički kamp Kosjerić je održan od 2 do 17. avgusta 2007. godine.Na ovogodišnjem umetničkom kampu učestvovalo oko 70 mladih umetnika iz Kosjerića i celog sveta koji su participirali u pet multimedijalnih radionica: muzičkoj, pozorišnoj, zidnom slikarstvu, radionici savremene vizuelne umetnosti i dečijoj radionici.

Većina radova koji su nastali uključuju multimedijalni pristup umetnosti kao poseban način rada koji se već godinama neguje na kampu u Kosjeriću. U navedenim radionicama, učesnici su uz specifičan način edukacije, kreativnog rada i finalne prezentacije, u deset radnih dana, radeći po šest sati dnevno, imali priliku da iskažu svoj talenanat, da svoja znanja prenesu na druge ali i da steknu nova znanja iz pomenutih oblasti.
Slobodno vreme je iskorišćeno za putovanja, ekskurzije, druženje sa domaćinima i svim građanima Kosjerića.Muzička radionica:
Učesnici su komponovali i uživo izveli kompozicije bazirane na tradiciji zemalja iz kojih dolaze. Uključujući kako folk tako i rock uticaje, kompozicije su aranžirane na jedinstven način koji je svojstven umetničkim kampovima ovog tipa. Takođe, textovi pesama sun a različitim jezicima što celom muzičkom performansu daje poseban efekat. Završni program je prezentovan građanima Kosjerića i Beograda.Pozorišna radionica: Nakon predavanja iz oblasti modernog pleas, nemog teatra i teatra pokretea, participanti su uvežbavali njihove kreativne ideje koje su nastale na kampu kroy individualni i grupni rad. Ispiraciju su crpeli i ličnih iskustava kroy putovanja i susrete sa različitim kulturama i nacijama. Završna predstava pod nazivom Zajedničke razlike izavala je neskrivene simpatije Kosjerićke i Beogradske publike.Radionica zidnog slikarstva: Koristeći tehnike akrilika i grafita učesnici ove radionice su oslikali mural površine od 140 kvadratnih metara u Skrapeškoj ulici u Kosjeriću čime je naš grad postao bogatiji i lepši za još jedan vizuelni doživljaj. Celokupan rad, koji je uključivao organizaciju celog tima, odabir odgovarajuće ideje, prenos iste na zid kao i samo oslikavanje je u potpunosti odrađen timski pa je sadašnji izgled murala proizvod grupnog rada i sadrži ideje svakog pojedinca koji je učestvovao u ovoj radionici.Radionica savremene vizuelne umetnosti: Radionica se bazirala na kreiranju savremenog crteža i istraživanjem apstraktnog izraza u vizuelnim umetnostima. Nakon dvodnevnog mini predavanja na temu tehnika u crtežu, učesnici su se bavili crtežom apstraknog pejzaža i/ili obnaženog modela. Crtali se na različitim tipovima papira, kartona i drveta. Takođe, grupa polaznika se bavila umetničkom fotografijom i umetničkim instalacijama.Dečija radionica: Kroz grupni rad koji je uključivao crtanje, slikanje, smišljanje teksta, pravljenje kostima i izvođenje programa, 22-oje kosjerićkih mališana je oduševilo lokalnu publikom predstavom koju su nazvali Vasionska priča.

Umetnički program tokom trajanja kampa je uključivao i Internacionalne večeri (predstavljanje kultura zemalja učesnica kroz muziku, hranu, ples itd), rock koncerte jam session svirke, maskembal, ulični teatar, žonglere i video projekcije. Pored ovoga, učesnici kampa su imali priliku da posete Potpećku pećinu, Užice, Sabor trubača u Guči kao i da ručaju u seoskom domaćinstvu u selu Skakavci pored Kosjerića.

Kamp je organizovalo udruženje građana K-town Group iz Kosjerića u podršku Centra za mir i razvoj demokratije iz Beograda, SO Kosjerić i Mladih istraživača Srbije. U kampu su učestvovali umetnici iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Italije, Španije, Grčke, Slovačke, Rusije, Danske, Indije, Makedonije, Hrvatske i Srbije a njihove programe je pratilo više od 1000 građana Kosjerića i oko 300 Beograđana.


» Spisak svih projekata