[HOME]

SEDMI MEĐUNARODNI
UMETNIČKI KAMP
1-15. avgusta 2008.
KOSJERIĆ

 

[ O NAMA ]
[ O KOSJERICU ]
[ PROJEKTI ]
[ LINKOVI ]
[ FAJLOVI ]
[ KONTAKT ]

SEDMI MEĐUNARODNI UMETNIČKI KAMP

Sedmi međunarodni umetnički kamp Kosjerić održan je u periodu od 1-15. avgusta 2008. godine uz učešće preko 50 mladih umetnika. Kosjerić je ponovo imao priliku da ugosti učesnike iz Poljske, Italije, Velike Britanije, Kipra, Meksika, Rusije, Francuske, Belgije, Južne Koreje, Finske, Švajcarske, Nemačke, Litvanije, Mađarske kao i domaće učesnike iz drugih gradova naše zemlje.

I ove godine umetnici su radili u okviru četiri radionice: muzička, zidno slikarstvo, teatar i radionica vizuelne umetnosti dok su deca iz Kosjerića bila uključena u dečiju radionicu.

Muzička radionica je oformila međunarodni bend koji je uvežbavao program baziran na pesmama zamalja koje su imale predstavnike u ovoj radionici. Impresivan završni program koji je bio simbioza muzike i modernog plesa predstavljen je građanima Kosjerića 13. avgusta dok su beograđani ovaj svojevrsni performans imali priliku da vide 15. avgusta 2008. godine. Učesnici ove radionice su imali i nekoliko nastupa kao podršku drugim radionicama što je bila prilika za interakciju i razmenu umetnčkih ideja.

Radionica zidnog slikarstva je kombinovanom tehnikom grafita i murala oslikala potporni zid u Skrapeškoj ulici u dužini od 220 metara. Mural je podeljen tako da je svaki učesnik mogao da se vizuelno izrazi na svoj, osoben način ali ceo rad ima jedistvenu i opštu dimenziju koja ovaj mural čini unikatnim u ovom delu Srbije. Svečano otvaranje murala je održano 12. avgusta uz performans muzičke i teatar radionice te mnogobrojnih građana.

Teatar radionica se bazirala na izvođenju kratkih formi na različitim javnim prostorima u gradu. Tako je po prvi put umetnički program bilo koje vrste izveden na gradskoj pijaci,  dok su ostali nastupi bili u kafeu Breza, na glavnoj ulici i u Domu kulture u okviru završne prezentacije 13. avgusta. Vrlo inspirativnim i, za kosjerićke prilike, neviđenim nastupima, teatar radionica je pokušala da kroz što veću interakciju sa građanima, izvođenjem programa na otvorenim javnim mestima našim sugrađanima približi teatar na jedan drugačiji način što je po kasnijim impresijama i uspela.

Radionica vizuelne umetnosti je koncipirana kao radionica umetničkih instalacija u javnim prostorima pa je od ove godine Kosjerić bogatiji za četiri instalacije: Tamoki igru, koja se nalazi na sportskom poligonu, Vrata života koja su postavljena u gradskom parku, Dečiji lavirint koji se nalazi ispred osnovne škole i Ljubavnu klupu koja je instalirana na keju reke Skrapež čime je grad Kosjerić na ovaj način i vizuelno ulepšan.

Dečija radionica se sastojala iz više mini radionica sa temama antičkih mitova i legendi, dvodnevne radionice žongliranja te arheološke radionicu koja se sastojala iz otkopavanja i restauracije grnčarskih predmeta. Posebno je značajna interakcija sa muzičkom radionicuom kao i dečiji nastup na njihovom završnom programu. Po prvi put je u Kosjeriču održana modna revija i to na gradskoj pijaci uz pratnju muzičke i teatar radionice.

Pored predstavljanja svojih umetničkih radova učesnici umetničkog kampa su svoje slobodno vreme iskoristili za predstavljanje svojih zemalja u javnom nastupu u okviru Internacionalne večeri. Kroz hranu, muziku, filmove i igru naši sugrađani su imali lepo priliku za upoznavanje gostiju.

Takođe, u okviru kampa organizovan je i karneval u kome su maskirani učesnici uz pratnju muzičke radionice i žonglera napravili kolonu koja je išla ulicama grada da bi se zaustavila na glavnoj ulici u kojoj je izveden dečiji žonglerski program te performans teatar radionice asociran Olimpijskim igrama.

Veliki rok koncert uz nastupe bendova Kako sam ubio Lauru, Bloom i Vroom je održan u kafeu Breza 2. avgusta. Ovo je već tradicionalan događaj na umetničkom kampu kojim organizatori kampa pokušavaju da učesnike upoznaju sa domaćom muzičkom scenom te da obogate skromnu kulturnu ponudu grada.

U cilju upoznavanja inostranih učesnika sa prirodnim lepotama naše zemlje u toku kampa je organizovan izlet u obližnje selo Mionica te poseta domaćinstvu Luković koje se bavi seoskim turizmom. Uz domaću hranu i piće, učesnici su imali priliku da upoznaju tipično srpsko domačinstvo i stil života u ovom delu Srbije.
Izlet u Arilje i poseta crkvi Sv. Ahilija je bila prilika za upoznavanjem spske srednjovekovne istorije a kasniji boravak u izletištu Bosa Noga za uživanjem u prirodnim lepotama reke Rzav.

Ovogodišnji umetnički kamp su pomogli: Ministarstvo za omladinu i sport, SO Kosjerić, Mladi istraživači Srbije i O3one galerija.


     
             

» Spisak svih projekata