[HOME]

ŠKOLA DOSTOJNA DECE

 

[ O NAMA ]
[ O KOSJERICU ]
[ PROJEKTI ]
[ LINKOVI ]
[ FAJLOVI ]
[ KONTAKT ]

ŠKOLA DOSTOJNA DECE

 

U vreme kada školovanje nije moguće zamisliti bez upotrebe računara pojedini učenici nemaju ni osnovne uslove za rad u svojim školama.

Problem učenika i nastavnog osoblja OŠ Jordan Djukanović u selu Varda, koja se nalazi na teritoriji opštine Kosjerić, je nepostojanje funkcionalnog toaleta. Naime, 157 učenika i nastavno osoblje ove škole već dve godine su prinudjeni da koriste toalet u obližnjoj seoskoj kafani kako bi zadovoljili svoje osnovne fiziološke potrebe. Pored toga, sanitarni inspektor je 2004. godine doneo rešenje kojim preti da će zatvoriti školu zbog nepostojanja odgovarajucih sanitarnih uslova.Projektom javnog zagovaranja Škola dostojna dece udruženje gradjana K-TOWN GROUP iz Kosjerića je želelo da pomogne mališanima OŠ Jordan Djukanović da dobiju školu koja će ih biti dostojna.Škola dostojna dece je projekat koji je nastao u okviru projekta Balkanskog fonda za podrsku lokalnim inicijativama „Efektivno javno zagovaranje - učenje kroz praksu", a koji je podržao Freedom house.

Cilj aktivnosti  K-Town Group-e bio je uticati na odbornike skupštine Kosjerić da predvide sredstva u opštinskom budžetu za 2006. godinu za  izgradnju toaleta u Osnovnoj školi  Jordan Djukanović u selu Varda.

K-Town Group je svojim aktivnostima preduzetim kroz ovaj projekat javnog zagovaranja, koji je trajao od novembra 2005. do marta 2006. godine, uspeo za samo dva meseca da postigne svoj cilj. Odbornici SO Kosjerić su na sednici koja je održana 28. decembra 2005. godine usvojili budžet za narednu godinu kojim su predvideli sredstva za izgradnju toaleta u OŠ Jordan Djukanovic u iznosu od 600.000 dinara.

Više razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave i strankama koje imaju svoje predstavnike u parlamentu Kosjerića, kao i medijski pritisak na njih, prethodili su donošenju odluke kojom su izdvojena potrebna sredstva.

Ipak, najviše uticaja na donosioce odluka su imale novogodišnje čestitke koje su izradili mališani ove osnovne škole uz pomoć aktivista K-Town Group-e i koje su poslate na adrese  odbornika, stranaka i ljudi iz biznis sektora.
U toku samo dva dana više od sto osnovaca je svojom maštom i vrednim radom  naslikalo preko 300 radova koji su kasnije uz pomoć aktivista K-Town Group-e  pretvoreni u čestitke.Sam tekst čestitki je donosioce odluka stavio u položaj Deda Mraza kome je upućena samo jedna novogodišnja želja - novi toalet.U okviru projekta Škola dostojna dece učenici OŠ Jordan Djukanović iz sela Varda i njihovi vršnjaci iz OŠ Mito Igumanović iz Kosjerića su  kroz fudbalsku utakmicu i kviz opšteg znanja skrenuli pažnju na loše stanje seoskih osnovnih škola u svojoj opštini.25. februara 2006. godine u Kosjeriću, osnovci su odigrali prijateljsku fudbalsku utakmicu i takmičili se u kvizu opšte kulture uz bodrenje svojih drugara.

Ovaj dogadjaj privukao je pažnju velikog broja gradjana koji su uživali u zavidnom nivou znanja koje su učenici pokazali. Aktivisti K-Town Group-e su se zahvalili školama na pruženoj pomoći poklanjanjem knjiga za školske biblioteke, a samim učenicima su poklonjene majice sa logotipom akcije. Pored toga, aktivisti su podelom flajera gradjanima u vreme održavanja utakmice i kviza želeli da skrenu pažnju na loše uslove obrazovanja u seoskim sredinama.Veliku pomoć u ostvarenju cilja pružili su lokalni mediji svojim izveštavanjem o aktivnostima  K-Town Group-e i emisijama koje su za temu imale ovaj problem.

Tender za izgradnju toaleta raspisan je 3. marta 2006. godine i očekuje se da će učenici OŠ Jordan Djukanović u narednih par meseci konačno dobiti školu koja je dostojna dece.

Napisao Vladimir Radojičić

» Spisak svih projekata